17/06/2019
Σας ευχαριστούμε πολύ όλες και όλους για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο 1ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι τίτλοι των περιλήψεων που γίνονται δεκτές είναι οι ακόλουθοι:
1. «…η ψυχή σαν χελιδόνι φεύγει απ’ τα χείλη…» Θεωρίες περί ψυχής στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Αρχαιολογικές ερμηνείες ή παρερμηνείες; (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ι&Α)
2. «pueros elementa docentem occupet extremis in uicis balba senectus…»: Περί ποιητικής αθανασίας στη σφραγίδα 1ου βιβλίου των ορατιανών Επιστολών (1.20) (Ε.Κ.Π.Α., Φιλολογία)
3. «Μια γεύση αθανασίας»: Η σχέση του οίνου με την αθανασία και τη μνήμη στην ελληνική αρχαιότητα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Φιλολογία)
4. Qui per uirtutem periit, at non interit: η «ηρωική αυτοπροσωπογραφία» του Τυνδάρου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Φιλολογία)
5. Αγγεία για εγχυτρισμούς και καύσεις στα νεκροταφεία των οικισμών της Χαλκιδικής κατά την εποχή του Σιδήρου και την αρχαϊκή περίοδο (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ι&Α)
6. Αθανασία και Κλέος στους ήρωες του Σοφοκλή (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Φιλολογία)
7. Αθανασία και μνήμη στο έργο του Θουκυδίδη (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Φιλολογία)
8. Αθανασία και Μνήμη στον Αλαφροΐσκιωτο του Άγγελου Σικελιανού: Επιδράσεις από την ορφική παράδοση (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΦΠΨ, Φιλοσοφία)
9. Αθανασία και μνήμη: Η πρόσληψη του μύθου του Ηρός (Πολ. 10.614b-621d) από την ιστορία 101 (Περὶ Θαυμασίων Ἀκουσμάτων) του Ψευδο-Αριστοτέλη (Πανεπιστήμιο Πατρών, Φιλολογία)
10. Ατταλίδες και Αθήνα. Η απόδοση λατρευτικών τιμών ως απόρροια της ευεργετικής τους πολιτικής στην πόλη (Ε.Κ.Π.Α., Ι&Α)
11. Δώσων ἱκάνω τοὐμὸν ἄθλιον δέμας/ σοὶ δῶρον (Σοφ. Ο.Κ. 576-77): Λατρεία και Αθανασία. Το παράδειγμα του Οιδίποδα και του Θησέα (Σοφ. Ο.Κ.) (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Φιλολογία)
12. Εἰκὼν ἤ λίθος εἰμί: Ο επιτάφιος τους Σεικίλου για την μνήμη και την αθανασία (Πανεπιστήμιο Πατρών/Bristol University, Φιλοσοφία)
13. Η αθανασία μέσω της αποθέωσης: οι περιπτώσεις του Ηρακλή (Απολ. Βιβλ. 2.159.1-2.160.7), του Ρωμύλου (Πλούτ. Ῥωμ. 28), του Αυγούστου (Suet. Aug. 100.4.1-3) και του Περεγρίνου (Λουκ. Περεγρ. τελευτ. 39.11-40.12) (Πανεπιστήμιο Πατρών,
Φιλολογία)
14. Η θεοποίηση του αυτοκράτορα όπως παρουσιάζεται σε νομίσματα της ρωμαϊκής Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ι&Α)
15. Η θεωρία της ανάμνησης και η αθανασία της ψυχής στον Πλάτωνα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΦΠΨ, Φιλοσοφία)
16. Ἥρακλέους Κλέος ἄφθιτον: ηρωική πράξη κι αποθέωση στον μύθο του Ηρακλή (Α.Π.Θ., Φιλολογία)
17. Μνήμη, Θάνατος και Αθανασία στον Ευριπίδη (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Φιλολογία)
18. Ο Αρτεμίδωρος από την Πέργη της Παμφυλίας: ένα ταξίδι από την Αίγυπτο των Πτολεμαίων προς την αθανασία (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ι&Α)
19. Ο μοναδικός θεός που λύγισε τον Άδη: η εσχατολογική διάσταση της ερωτικής του Πλουτάρχου στον Ἐρωτικό του (Πανεπιστήμιο Πατρών, Φιλολογία)
20. Ο ρόλος της Fama στο πέμπτο, όγδοο και ένατο βιβλίο του De Bello Civili του Λουκανού (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κλασικών Σπουδών)
21. Τα «ορφικά-βακχικά» ελάσματα και η αθανασία της ψυχής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ι&Α)
22. Το τρωικό παρελθόν στο ρωμαϊκό μέλλον: Μνήμη και λήθη στην προφητεία του Δία (Aen. 1.223-296) (Ε.Κ.Π.Α., Φιλολογία)
Οι συγγραφείς των παραπάνω περιλήψεων καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την οργανωτική επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση pgradconference.uoc@gmail.com.
Συγχαρητήρια σε όλες/όλους!
12/06/2019
Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε λάβει τις περιλήψεις σας και η διαδικασία επιλογής έχει ξεκινήσει. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Συνιστούμε να ελέγχετε συχνά την στήλη των Ανακοινώσεων. Καλή συνέχεια!
27/05/2019
Έπειτα από πολλαπλά αιτήματα, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των περιλήψεων, δίνοντας το περιθώριο των 10 επιπλέον ημερών. Με βάση τα νέα δεδομένα, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Ιουνίου 2019.
27/03/2019
Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε την επίσημη ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ εδώ.